14 de març del 2013

Aqüeducte?

Habitualment, quan sentim aqüeducte el primer que ens passa pel cap, és un pont per conduir l’aigua d’un lloc a un altre. És més, jo diria que el que veiem és una construcció com l'aqüeducte de Tarragona o el de Segòvia.

Però, podríem dir que és sinònim de pont amb molts arcs? Qualsevol pont amb arcs és un aqüeducte?


Viaducte o aqüeducte de Can Ribas?

Es sent per Collserola, es llegeix en diferents blocs, es veu en diferents vídeos de la web... que s'anomena un aqüeducte per les terres de Can Ribas. Però, nosaltres, que hem estat donant voltes per la zona, us podem ben assegurar que no l'hem trobat. El que sí hem vist, és el que nosaltres diem viaducte.
 
Viaducte de Can Ribas
Estem equivocats? La veritat, l'amplitud del pont és excessiva per ser un canal d'aigua. Si allò és un aqüeducte, el senyor Ribas devia de tenir molta por a quedar-se sec. O era a l’inrevés, que l’aqüeducte li ajudava a treure l’aigua dels seus terrenys quan queia una tempesta?

 
No us penseu, aquest "error" no és només dels passejants, amants de la muntanya, ciclistes... sinó que també es veu en algun mapa antic, com en el de Collserola de l'Alpina de l'any 1994, tot i que en edicions recents ja es veu el nom de viaducte.

Situació del viaducte (ICC)


Si no hi hagués cap rectificació, podríem pensar que a més del camí el pont tenia un pas d'aigua, per exemple la que venia d'un dipòsit de l'altre costat, just a sobre del que diuen la font de Joan Carles. Aquesta seria una altra possibilitat, però, voleu dir que aquest conducte seria tant important com per considerar la construcció un aqüeducte?
 
Per altra banda, les nostres cerques d'un aqüeducte van ser profitoses. Ara bé, el vam trobar fora de les terres d'en Ribas, a la riera de Sant Medir i molt a prop de la font de Can Jané. Per allà, hi ha un corriol, per on passa un PRC, que ens hi porta. Però, encara que pensem que molts seguint el petit recorregut han travessat la riera per la construcció, pocs són conscients del què han trepitjat.

Així que, passa desapercebut! Però, ha estat sempre tant discret? Bé, no creiem que ho fos pels que l’utilitzaven. En els seus temps devia de tenir una missió molt important, la d’ajudar a regar els camps, i per tant, a mantenir el cultiu no només viu sinó també amb bona producció. Encara que la zona és molt humida, a l’estiu, sobretot, li devia anar bé una mica d’aigua suplementària.

Tot i així, pensem que per a què fos útil amb el pont no en tenien prou. D’on recollien l’aigua? Com l'ajuntaven per què pogués passar per la construcció? Cap a on anava un cop passava per l’aqüeducte? Com la distribuïen?

Hem estat buscant respostes, però, sobre el terreny no n’hem trobat cap que pugui aclarir els nostres dubtes. Això sí, si hi aneu, i us fixeu, podreu veure el canaló per on passava l’aigua i inclús podreu endevinar la direcció que prenia. Per cert, contrària al que pensaríeu que fa sense conèixer el terreny.

Nosaltres diríem que havia d'anar des de la font de can Jané fins als camps. Però la topografia del terreny i el sentit de l'aqüeducte ens donen una resposta completament contrària. Això ens fa intuir que hi havia un altre origen d'aigua, bé fos una altra font, un safareig...


Situació de l'aqüeducte (ICC)
Aquests pensaments s'han traduït en una sortida que passava per totes dugues construccions, el viaducte de Can Ribas i l'aqüeducte de la Vall de Gausac. D'aquesta manera podíem no només veure similituds i diferències entre els dos, sinó també assegurar-nos de què un d'ells no és un aqüeducte.